La constatació de la situació actual a Ripollet sobre la producció de residus i uns resultats no prou satisfactoris de les recollides selectives, han motivat la realització d’un estudi per diagnosticar la situació actual i proposar nous models més recuperadors d’acord amb els requeriments de les institucions europees, del Govern de la Generalitat i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
el 22 d’octubre del 2015 l’Ajuntament de Ripollet s’adhereix a l’Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) 1 i s’incorpora a la xarxa de més de 60 municipis catalans que, com Ripollet, donen suport als objectius de canvi de model de gestió dels residus al país.
Aquesta nova adhesió de Ripollet incrementa el suport de la proposta de l’ECRZ per a què s’aprovi una Llei Catalana de Prevenció de Residus i ús eficient dels recursos, que faciliti la reducció dels residus i els seus impactes ambientals.
Residu Zero pretén reduir i aprofitar el màxim de residus, tant en quantitat com en qualitat, per a què tornin a ser recursos útils -especialment els residus orgànics-. Alhora es proposa reduir la fracció resta que va a parar a l’Ecoparc per evitar que la destinació final d’aquests residus siguin els abocadors, i la incineradora de Sant Adrià del Besòs per així reduir els impactes ambientals i les emissions que generen els residus en aquestes instal·lacions.
EL 15 de setembre, els quatre redactores i redactors del Pla de gestió Residu Zero a Ripollet, van presentar a l’equip de Govern i als tècnics de l’ajuntament de Ripollet, la primera part del Pla: La Diagnosi participativa de l’estat de gestió dels residus i proposta preliminar de canvi de model. La recepció i aposta pel desplegament de les propostes Residu Mínim i residu Zero han estat unànim i acceptada. Ara tocarà treballar les complicitats i suports.