A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Plataforma Ciutadana Residu Zero

entitatsLa pauta d’aquest model ve marcada per les necessitats de determinats sectors de la indústria i la distribució de mantenir uns volums de producció i consum que garanteixin l’activitat econòmica i l’obtenció de beneficis, però generant grans quantitats de residus amb greus impactes i costos ambientals i socials que no assumeixen, externalitzant-los a la societat que se n’ha de fer càrrec.

La proliferació d’envasos i embolcalls d’un sòl ús o d’aparells elèctrics i electrònics fabricats amb criteris d’obsolescència programada, per citar només dos casos, són exemples d’aquesta situació, que ve acompanyada sovint per la impossibilitat d’accedir a alternatives més sostenibles i saludables de producció i consum. Es produeix així un greuge ja que no es garanteix el dret a realitzar un consum responsable.

L’altra cara de la moneda d’aquest esquema és la necessitat creada de mantenir tot un sistema de recollida, tractament i gestió final de tot un seguit de materials quan esdevenen residus, en no haver estat dissenyats ni dirigits a ser reutilitzats i/o reciclats. En canvi, s’han d’anar obrint cada cop més abocadors i incineradores, amb les problemàtiques d’impactes ambientals, econòmics i socials que comporten per al canvi climàtic, el territori i la salut de les persones..

Els nous reptes que la nostra societat ha d’afrontar des d’un punt de vista sistèmic cap a la sostenibilitat, com ara la necessitat d’un nou model energètic i d’ús dels recursos naturals, o la lluita contra l’escalfament global i el canvi climàtic, se sumen a aquesta dinàmica perversa i plantegen encara amb més èmfasi la necessitat d’afrontar amb un nou paradigma la inviabilitat del model de desenvolupament actual.

És per això que s’està desenvolupant a nivell internacional un nou model anomenat Estratègia Residu Zero. Aquesta pretén aplegar tot un seguit de propostes, aplicacions i polítiques encaminades a assolir un model veritablement sostenible en la gestió de recursos, des de la producció fins a la generació de residus, per tancar els cicles de la matèria tot imitant la natura.

A casa nostra també necessitem aplicar aquesta estratègia. Per això s’ha creat el Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero, que aplega administracions, empreses i entitats socials, per tal de posar en marxa processos d’intercanvi, debat i desplegament de mesures tant polítiques, tècniques com econòmiques, per arribar a escenaris de veritable sostenibilitat mitjançant la prevenció i la recuperació dels residus.

El paper de les entitats socials és cabdal en aquest procés. És per això que considerem fonamental la nostra adhesió i participació en aquest Fòrum, com a aportació de la societat organitzada al treball per assolir l’estratègia Residu Zero a casa nostra.