A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Experiències

Promotor de l’experiència Ajuntament Santa Perpètua de Mogoda
Descripció de l’experiència Descripció de l’experiència.
Campanya “Santa Perpètua Lliure de bosses de plàstic”. Es va iniciar a l’any 2009 , per la qual s’establia un conveni voluntari amb els comerciants per rebre una bonificació de fins al 20 % si establien mesures de reducció de residus
Reducció de 0,01 € a tots els clients que duguin bossa de la compra, o carro .Cooperació amb l’ajuntament per el repartiment de bosses de compra i bosses de reciclatge  ( 3 bosses: paper-cartró, vidre i envasos)
Objectius Objectius

Aplicar la bonificació de fins el 20% en la quota de la taxa fiscal de residus comercials  prèvia signatura del conveni,amb l’ajuntament per a la reducció de residus  d’acord amb els criteris assenyalats a la Junta de Govern,

Resultats 68 convenis signats amb comerciants del poble
Resultats econòmics No s’ha fet cap càlcul
Fotografies de l’experiència mogoda
Altres dades

 

 Promotor de l’experiència Ajuntament d’Argentona
Descripció de l’experiència  Experiència:               PAGAMENT PER GENERACIÓ

Argentona és un municipi del Maresme amb prop de 12.000 habitants, una superfície total de 25,2 Km2 i una superfície urbana de 3,5 Km2. La seva densitat urbana es d’uns 3.363 hab./Km2.

El municipi té un centre urbà, amb alguns carrers d’alta densitat i d’altres de mitja i baixa, el barri del Cros (alta densitat) i urbanitzacions i disseminats.

L’any 2004 s’implanta la recollida PaP de la matèria orgànica (FORM) i de la fracció resta a tot el nucli urbà i la urbanització de Madà. La implantació afecta tant al circuit de recollida domiciliaria com al circuit de la recollida comercial.

Al desembre de l’any 2008 al sector on es realitza la recollida PaP s’amplia aquest sistema de recollida a les fraccions envasos i paper/cartró. Només queden al carrer els iglús destinats a la recollida selectiva del vidre.

El sistema de recollida Pap dóna servei al 75 % de la població, el 25% restant té el sistema de recollida de 5 contenidors situats al carrer.

L’any 2009 l’Ajuntament amb l’objectiu de promoure la millora de la qualitat de la recollida selectiva i fomentar la reducció en la generació de residus decideix impulsar l’adopció d’un sistema de pagament per generació a la zona on es realitza la recollida PaP.

El pagament per generació es basa en l’aplicació d’un mecanisme mitjançant el qual l’usuari del servei de recollida paga la taxa d’escombraries en funció de la generació real dels residus generats a la seva llar.

Aquest sistema permet traslladar al generador de residus el principi de “qui contamina paga”, fer-lo corresponsable de la seva gestió i a la vegada premiar als ciutadans i comerços que fan un esforç per reduir els seus residus i els separa correctament.

L’Ajuntament d’Argentona va decidir aplicar el sistema de pagament per generació a les fraccions resta i envasos, recollits porta a porta tant en el circuit comercial com en el domiciliari, i també la FORM d’origen comercial.

Per tal de poder mesurar la quantitat generada per cada usuari s’optà perquè aquesta es fes mesurant el volum de residu generat, així doncs s’establí uns models de bosses estandarditzades per al lliurament d’aquestes dues fraccions on apareix el logotip de l’Ajuntament. Per tant els usuaris estan obligats a lliurar els envasos i la fracció resta mitjançat bosses estandarditzades.

Per a facilitar als usuaris l’adquisició de les bosses es va comptar la col·laboració d’alguns comerços de la vila que les tenen a la venda Tots els establiments col·laboradors estan identificats amb logos facilitats per el consistori.

 

Tipus de bossa Característiques Volum (l) Preu (€) paquets de 10 bosses
Resta domestica Vermella translúcida i logotip 17 6,5
Envasos domestica Groga translúcida i logotip 35 3,5
Resta comercial Vermella translúcida i logotip 65 25,00
Envasos comercial Groga translúcida i logotip 100 10,00

El servei de recollida només accepta aquest tipus de bosses.

Fases de la implantació

  1. Estudi de viabilitat (2007-2008) subvencionat per l’Agència de Residus à el sistema era viable.
  2. Procés de participació à 7 jornades de debat + 1 jornada festiva + portar el debat a les famílies (octubre 2008 – setembre 2009)
  3. mesos de campanya informativa (setembre 2009 – octubre 2009)
  4. 4 mesos en període de prova (novembre 2009 – febrer 2010)
  5. Implantació definitiva: 1 març 2010. A partir d’aquesta data els usuaris del sistema podien adquirir les bosses a traves dels comerços col·laboradors.

 

 

Objectius Promoure la millora de la qualitat de la recollida selectiva i fomentar la reducció en la generació de residus. La fracció envasos és la que es pot reduir de forma més important a traves del canvi d’hàbits. La fracció resta es redueix per la translocació dels residus valoritzables que s’hi llençaven a les seves fraccions corresponents.
Resultats argentona_grafic

 

 

 

 

 

argentona_grafic2

Resultats econòmics Estalvi en la gestió del rebuig, proporcional a la disminució d’aquest.

La menor quantitat d’envasos suposo menys ingressos pels SIG’s, però l’alta qualitat d’aquest (pocs impropis) fa que es cobrin plusos dels SIG’s que compensen bona part de les “pèrdues”.

Com a efecte negatiu, una sobrevaloració feta en la venda de bosses sumada a un cert turisme de residus ha fet que l’ingrés per venda de brosses hagi estat força inferior al previst.

Fotografies de l’experiència bossa_argentona bossa_groga_argentona
Altres dades 
  • En dos anys el rebuig s’ha reduït un 14%, i els envasos un 28%. La devallada esperada de residus també ve, en gran mesura, deguda a l’actual moment de crisi, com corroboren les dades globals de Catalunya.
  • La qualitat assolida a la bossa d’envasos és molt gran (només un 15% impropis aprox.).
  • Sent conscients que una part de la reducció dels residus ve per turisme d’escombraries, i per tal de “recuperar” aquests “turistes”, al 2012 s’han efectuat una sèrie de canvis en el model. S’han distribuït les bosses taxades que es consideren mínimes a tots els habitatges (amb un número determinat de bosses segons padró). Encara s’estan estudiant les primeres dades, que segons sembla el rebuig es mantindria en els xifres del darrer any, i els envasos han augmentat significativament. S’ha de comprovar que aquesta augment no vagi en detriment de la qualitat.

Altres fitxes de municipis:

Fitxa Residu Zero Sant Jaume-dels-Domenys

Fitxa Residu Zero de L’Arboç

Fitxa Residu Zero La Bisbal-del-Penedès