Les entitats ecologistes i socials que juntament amb diversos ajuntaments que donen suport a l’Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) hem realitzat una anàlisi del contingut del contenidor de rebuig dels residus municipals de forma simultània a diverses localitats catalanes (Barcelona, Badia del Vallès, Girona, Celrà, Sabadell i Les Borges Blanques).
L’acció ha consistit en extreure bosses d’escombraries del contenidor de resta i classificar els diferents materials trobats en funció de la seva gestió desitjable: COMPOSTAR, RECICLAR, EVITAR, REUTILITZAR I REDISSENYAR.
Aquesta acció ha demostrat que la major part en pes dels materials que van a parar al contenidor de rebuig són materials i productes recuperables i reutilitzables.
En el cas del volum, el 40’5% dels residus analitzats del contenidor de rebuig es podrien reduir a través de la reutilització i el granel, el 19’3% són reciclables, 17’4% són superflus que cal evitar, 13’5% són productes que caldria redissenyar perquè no són ni reutilitzables ni reciclables (com els bolquers, les tovalloletes humides, les càpsules de cafè monodosi), 7’72% són compostables i només el 1,5% realment corresponen a la fracció rebuig (com són els residus fins).
Aquests resultats indiquen que les polítiques de recollida i gestió dels residus són ineficaces per evitar que materials reciclables o reutilitzables vagin a parar a abocadors, incineradores o, en el pitjor dels casos, cimenteres.
Aquesta pèrdua de materials aprofitables és inacceptable ja que suposa un malbaratament de recursos econòmics i impactes importants en el medi i la salut de les persones. A més, en la situació de crisi actual, que afecten els treballadors/es i els aturats, suposa desaprofitar un potencial de creació de llocs de treball en el sector de l’economia verda. S’estima que el reciclatge de 10.000 tones de residus reciclats generen 250 llocs de treball, mentre que si van a parar a abocadors o incineradores només en generen 40.
Les entitats participants en l’acció voldríem que la proposta de Programa de gestió de Residus Municipals (Precat20) de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), actualment en fase d’exposició pública, incorporés mesures que posessin solució a aquesta situació insostenible.
En definitiva, l’Estratègia Catalana Residu Zero aposta per polítiques que impulsin un canvi de model de producció i distribució de productes per evitar la generació de residus. I per l’aprovació d’una Llei Catalana de Prevenció de Residus que doti Catalunya dels instruments legals i econòmics necessaris per desenvolupar polítiques de prevenció de residus i ajudi els municipis a la gestió d’uns residus que han de ser considerats i tractats com a recursos. Només així es podrà garantir la protecció de la salut de la població, evitar la sobreexplotació dels recursos i contribuir a la millora ambiental del país.