DECLARACIÓ DE LA XARXA D’ENTITATS PEL RESIDU ZERO
La manera actual de produir i consumir es sustenta en una explotació il·limitada dels recursos naturals i en una generació excessiva de residus. Un augment en la quantitat i toxicitat de residus i en la diversitat de materials i de productes que resulten difícils i costosos de tractar. Avui en dia, la proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús o d’altres productes com els aparells elèctrics i electrònics fabricats amb criteris d’obsolescència programada, són exemple d’una situació agreujada per les dificultats i barreres amb que es troben els productes i tecnologies més sostenibles i saludables.
Aquest comportament provoca arreu impactes sobre el medi i la salut, essent també una causa d’injustícies socials a l’hora de distribuir costos i perjudicis ambientals.
El fracàs del model actual de mantenir tot un sistema públic de recollida, tractament i tractaments de final de canonada (abocament i incineració) d’un munt de residus intractables, va de la mà de la demanda d’obrir nous abocadors i d’ampliar la crema de residus en incineradores i en cimenteres al nostre país en forma de CDR’s (eufemisme de cremar els residus), que continuen estenent com una epidèmia ambiental que perjudica greument el medi i la salut dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya.
Al 2013 , després de més de 20 anys de Llei Reguladora de residus, la recollida selectiva i la recuperació dels residus està disminuint i solament s’estan recuperant el 30% dels residus domèstics i el 70% va a parar a tractaments de finals de canonada.
El primer pas com a individus i com a col·lectivitat, és reconèixer el nostre paper en aquest problema ambiental i de salut però, alhora, cal exigir que la responsabilitat del destí final dels residus no recaigui en gran part sobre la ciutadania, sinó en tots els agents implicats a través del principi de responsabilitat compartida.
Així, els fabricants i distribuïdors han d’impulsar la producció neta aplicant criteris d’ecodisseny i prevenció, garantint que els productes posats al mercat evitin el sobreempaquetatge i l’envàs d’un sol ús, i puguin ser reutilitzats, reparats i com a ultima instància reciclats. També les universitats i centres d’innovació s’han de comprometre en seguir impulsant investigacions que permetin millorar l’eficiència en l’ús dels recursos. Per últim, les administracions han de vetllar pel correcte compliment de la jerarquia ecològica dels residus, aplicar el principi de responsabilitat ampliada del productor i garantir la participació democràtica de la societat civil en la presa de decisions ambientals.
Per tal d’avançar en aquesta direcció, diverses regions i ciutats del món estan treballant per assolir l’objectiu que s’ha anomenat de “Residu Zero”. Vers aquest objectiu s’hi apleguen tot un seguit de propostes, aplicacions i polítiques encaminades a assolir una gestió dels recursos que generi el mínim residu possible, permeten que, des de la matèria primera, fins al final de la vida útil dels productes, es pugui anar tancant els cicles dels materials tot imitant el funcionament de la natura.
Al nostre país un seguit d’entitats ecologistes i socials, municipis, universitats i empreses estan impulsant de forma conjunta i coordinada el Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) (http://estrategiaresiduzero.cat).
Es parteix de la consideració general que la política de residus del nostre país ha de fer un salt qualitatiu important precisament en aquests anys. En concret, es proposa invertir els resultats actuals i que per a l’any 2020 vagin a tractament de final de canonada com a màxim el 30% dels residus generats.
L’Estratègia Catalana Residu Zero (ECRZ) és una iniciativa ciutadana que promou un canvi de model en els sistemes de producció i consum del nostre país amb l’objectiu de tancar els cicles dels materials. És un mecanisme d’impuls d’estratègies que minimitzin la generació de residus i redueixin la fracció de rebuig, tot rebutjant els tractaments finalistes (abocador i incineradora), i plantejant alternatives econòmiques i socials a la gestió de les fraccions no recuperables.
Els grans objectius i reptes de l’ECRZ per canviar el model són:
- Aconseguir que, l’any 2020, la producció de residus sigui inferior a 1,20 Kg/habitant/dia.
- Invertir la situació actual de manera que, l’any 2020, com a mínim el 70% dels residus generats siguin recuperats i, com a màxim, el 30% siguin destinats a tractament finalista.
- Tancar el cicle dels materials per tal que tot residu pugui ser transformat en matèria primera, tot procurant la sostenibilitat econòmica, social i ambiental.
- Impulsar el canvi del marc legal vigent a Catalunya per tal de facilitar aquests objectius a través d’una Llei de Prevenció de Residus que garanteixi la responsabilitat del productor dels productes que esdevenen residus.
Adhesió a l’ECRZ per mitjà de la Xarxa d’Entitats pel Residu Zero
En moments com l’actual de crisi global, el paper de les entitats socials i la societat civil catalana és cabdal en aquest procés, ja que representem la força de la ciutadania organitzada i tenim el repte d’afrontar de forma critica, activa i urgent el repte i l’oportunitat d’esdevenir motor d’avenç cap a un canvi de paradigma, de model de país que porti a una transformació de l’economia, del model energètic i productiu, dels hàbits de consum i de la gestió dels residus., per un model més ecoeficient i participatiu.
És per això que la nostra participació en aquest Fòrum, en els seus debats i en el treball de fornir una estratègia Residu Zero a casa nostra, és imprescindible.
Amb la nostra adhesió a la Xarxa d’Entitats pel Residu Zero ens comprometem a:
- Aplicar en les nostres activitats i organització mesures que afavoreixin la reducció en quantitat i toxicitat dels residus, la recollida selectiva de brossa orgànica i d’altres fraccions, pel que representa de millora per la nostra entitat com per l’efecte demostratiu cap als/les nostres associats/ades i per la població en general.
- Demanar a les empreses una major responsabilitat vers els seus productes o processos i els residus que generen.
- Reivindicar que les administracions desenvolupin polítiques i mesures reals encaminades a la prevenció i la recuperació màxima dels residus, evitant els tractaments de final de canonada i es descarti la incineració com a tractament de residus o com l’eufemisme que utilitzen de “valorització energètica”
- Fer difusió d’aquesta iniciativa entre els nostres associats, altres entitats i xarxes socials.
L’entitat ……………………………………………………………………………….
adreça postal ………………………………………………………………………..
NIF …………………………………………data …………………………………….
adreça electrònica/Telèfon……………………………………………………….
en el seu nom, el/la representant…………………………………..
ens adherim al Fòrum Estratègia Catalana Residu Zero.
Signatura de la persona representant Segell de l’entitat (si s’escau)