Conclusions del debat a l’Ateneu Barcelonès
Malgrat les dificultats causades per la pandèmia, l’Ateneu Barcelonès va acollir amb èxit l’acte organitzat per la Plataforma Ciutadana Residu Zero que va comptar amb la presència de les diputades del Parlament de Catalunya que han impulsat la resolució aprovada pel Parlament el 4 de març d’enguany que demana al Govern una moratòria a nous projectes d’incineració i que s’incorpori la prohibició de la incineració de residus a la nova Llei de Prevenció de Residus en procés de redacció.
L’acte va comptar amb representants d’entitats membres de la Plataforma Ciutadana Residu Zero i es va retransmetre en directe per internet.
Es van exposar:
- Les possibilitats de la normativa comunitària per fer un canvi de paradigma en el model de producció, consum i gestió dels residus.
- Els riscos per a la salut de la crema de residus i els darrers treballs de l’any 2020 d’universitats reconegudes d’EEUU (Yale, Harvard i Centre d’Investigació del càncer de Marylan) sobre els efectes devastadors a la població propera en aquestes instal·lacions.
- Les dades que confirmen la situació d’estancament de la gestió de residus a Catalunya que contrasten amb la d’altres països de la UE.
- Els trets més significatius del projectes de llei de residus estatal i de la futura Llei de Prevenció de Residus (el que es coneix) que prepara el Dpt. de Territori i Sostenibilitat. Ambdós són molt decebedors perquè no recullen els requeriments de les directives recents de residus i de plàstics per capgirar la situació actual i aconseguir reduir els residus i el rebuig.
- Les grans línies de la proposta de Llei Residu Zero de la PCRZ, on es planteja que l’element clau és avançar molt ràpidament en fer una reconversió industrial i econòmica per garantir que no es pugui posar al mercat cap producte que no sigui reutilitzable, reparable, fàcilment reciclable o comportable. Cal implantar l’eco disseny i aplicar la Responsabilitat Ampliada del productor (RAP). Sense aquests requeriments no hi ha cap sortida a la crisi dels residus que no sigui cremar-ne i abocar-ne cada vegada més quantitats.
Finalment es va demanar a les diputades i diputats quina és la resposta del Govern per aplicar la moratòria a la incineració. Totes van exposar la seva voluntat clara per a què s’apliqui i que cal fer-ho abans de les properes eleccions. Significativament van comprometre’s en aquest debat públic a donar suport al plantejament de la Llei residu zero presentat per la PCRZ.
Finalment la PCRZ va argumentar els gravíssims errors de la resposta que el Conseller de Territori i Sostenibilitat Damià Calvet, va lliurar a la Mesa del Parlament per tal de justificar el no executar la Resolució del Parlament sobre la moratòria a la incineració:
“Demanen la retirada d’una resposta plena d’errors
El document que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet i Valera va lliurar al Parlament de Catalunya els passat 31 de juliol 2020 té greus errors de contingut que l’invaliden totalment per argumentar a favor de continuar i ampliar la capacitat d’incineració de recursos a Catalunya. Ecologistes de Catalunya i la Plataforma Ciutadana Residu Zero consideren que el Departament de la Generalitat hauria de retirar el document i lliurar-ne un altre que esmeni aquests greus errors i les conclusions que se’n derivin de les dades falses per oposar-se a l’acord del Parlament. La màxima institució representativa de Catalunya va aprovar una moratòria de nous projectes incineradores, mentre no s’aprovi una nova Llei de Prevenció de Residus.
La PCRZ i Ecologistes de Catalunya considerem del tot necessari que, en el marc de l’emergència climàtica declarada, una comissió independent analitzi l’impacte climàtic real que té l’actual generació de residus domèstics, municipals, comercials i industrials. Pels ecologistes, tot aquest espectacle no tindria lloc si s’hagués aprovat una nova llei de prevenció de residus, la Llei Catalana Residu Zero”.